Preventie tips

Voorkom dat je slachtoffer wordt van cryptocriminaliteit. Wanneer je éénmaal bitcoins hebt verstuurd, is deze transactie niet meer terug te draaien. Niemand kan naar een centrale bank gaan om de transactie terug te draaien. Niemand kan het bitcoin adres van de oplichters bevriezen of in beslag nemen. Dit maakt het erg belangrijk dat je erg voorzichtig bent en goed onderzoek doet voordat je bitcoin verstuurd. Hier geven we enkele tips om veilig in bitcoin te investeren of om veilig bitcoin te versturen.

Check of het Bitcoin adres al gemeld is

Controleer het bitcoin adres in onderstaand formulier. Zijn er meldingen bekend op dit bitcoin adres? Dan is het bitcoin adres gemeld in verband met oplichtingen!

Bitcoinadres:     

Bewaar je bitcoin bij geronomeerde bitcoin handelsplaatsen

Onze eerste tip: Wil je veilig bitcoins kopen en bewaren? Koop en bewaar je bitcoins bij een Nederlandse Handelsplaatsen zoals bij Bitvavo. Deze handelsplaats is geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB). Bij Bitvavo kun je eenvoudig een account aanmaken en eenvoudig Bitcoin (en andere crypto munten), kopen en bewaren. 

 

Je kan bitcoin op verschillende manieren bewaren. Je kan een bitcoin wallet hebben op je laptop of telefoon, je kan een hardware wallet hebben, of je kan bitcoin bewaren bij de handelsplaats waar je de bitcoin hebt aangekocht. Ben je niet heel handig met computers, maar wil je toch in bitcoin investeren? Koop dan bitcoin bij een gerenommeerde  (Nederlandse)handelsplaats waar je de bitcoin ook kunt bewaren.  

 

Oplichters maken soms websites die eruit zien als handelsplaatsen voor crypto currency. Ze bewegen je om bitcoin te kopen bij een gerenommeerde handelsplaats. Vervolgens moet je de bitcoin versturen naar een exchange. Op die exchange kun je handelen in een niet bestaande currency.  Ben hierom altijd scherp naar welke exchange je bitcoin verstuurd. Onze tip is om bij grote bekende exchanges te handelen.

Beheer zelf je bitcoin adres

Geef anderen nooit toegang tot jou bitcoin adres. Geef nooit iemand jou wachtwoorden.

Als jij je bitcoin niet op een handelsplaats bewaard, heb jij een Pass Phrase (24 woordelijke herstelcode). Deze Pass Phrase is erg belangrijk. Bewaar deze woorden goed. Jij hebt deze Pass Phrase nodig wanneer je het wachtwoord van je bitcoin wallet bent vergeten. Maar pas op(!), want als iemand anders jou Pass Phrase heeft, kan deze zonder jou wachtwoord te hebben toegang hebben tot jou bitcoin wallet!

gebruik goede wachtwoorden

Gebruik altijd en overal goede wachtwoorden. Een makkelijk wachtwoord kan relatief makkelijk gehackt worden. Wij raden je altijd aan om een twee factor authenticatie aan te zetten als dit mogelijk is. Daarnaast adviseren wij altijd het gebruik van een Password Manager zoals ‘LastPass’. Dit is een applicatie waar je wachtwoorden kunt genereren en opslaan. Hierdoor kun je bij elk account een ander wachtwoord nemen en hoef je maar één wachtwoord te onthouden, dat is die van je PassWord Manager.

Is het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo

Hoor of lees jij ergens dat jij kunt investeren in de nieuwe bitcoin? Deze coin is nu nog maar paar cent, maar gaat nog duurder worden dan de bitcoin. Klinkt te mooi om waar te zijn toch?! Dat is het waarschijnlijk ook. Neem dit risico niet en maak geen geld over.

 

Soms kan het zijn dat je wordt gebeld door een call center met een aanbod of je in Bitcoin wilt investeren. Het kan zijn dat de persoon die je spreekt verteld dat hij voor een bank werk en dat je dit kan nakijken op een website. Dit kan allemaal opgezet worden om je over te halen om geld te investeren. Vertrouw dit soort verhalen niet. Deze mensen zijn uit om jou zoveel mogelijk geld afhandig te maken.

Phishing mails

Het kan gebeuren dat jij phishing mails ontvangt over bitcoin. Als je de phishing mail herkent, verwijder deze dan ongeopend. In deze mails kan gevraagd worden om jou bitcoin over te maken naar een ander bitcoin adres om ze veilig te bewaren. Het kan ook gebeuren dat er een link naar een website/phishing link in de mail staat. Als je hierop klikt, lijkt het alsof je op de website van je bank of bitcoin handelsplaats bent. Dit ben je niet! Het is een nagemaakte website van de echte website. Als je een phishing link herkent, meld dit dat bij Google Safe Browsing en Microsoft Report Unsafe Site. Als je dit doet voorkom je dat andere mensen, die de phishing link niet herkennen, slachtoffer worden van phishing.

Een phishing link ziet er vaak uit als een echte domeinnaam, maar het is een ander domeinnaam dan de echte.

Meld Bitcoin Fraude